Alpaca weetjes

Alpaca’s stammen af van Kamelen en leven voornamelijk in Peru. Alpaca’s zijn gefokt door mensen het is dus een gedomesticeerd dier.

Ze zijn dol op voer. Tijdens het voeren maken ze geluidjes (hummen) en kunnen ze naar elkaar spugen als waarschuwing dat het voer van hun is. Spugen doen ze niet echt vaak. Niet als een lama bijvoorbeeld. Alpaca’s spugen zelden bewust naar mensen. Hun voer bestaat uit special alpaca brokjes en vers hooi en gras. Wortel en appels vinden ze heerlijk als tussendoortje.. en tijdens het snoepen daarvan kan het dus zijn dat ze vrolijk op los tuffen. Pas op blijf uit hun vuurlinie 😉

Ze kunnen heel lief kijken en zijn erg nieuwsgierig van aard maar ze zijn ook schuw. Ze komen dichtbij maar laten zich niet zomaar aaien.

Er zijn twee soorten. De Huacaya, deze heeft wol die lijkt op de wol van een schaap. Echter in de vacht van een alpaca zit geen lanoline/vet en ze voelen dus heel zacht en fluffy . Daarnaast is er de Suri, deze vacht lijkt een beetje op dreadlocks en is zo mogelijk nog zachter dan die van zijn wollige soortgenoot.

Alpaca’s zijn echte kuddedieren. Ze leven het liefst met minimaal drie stuks bij elkaar. Maar hoe meer hoe leuker is ons motto! Alpaca’s zijn zoogdieren en een Hembra of merrie draagt gemiddeld 11,5 maanden. Het mannetje heet Macho of hengst. En een baby alpaca heet een Cria al is veulen ook goed. En ondanks dat een alpaca lijkt te herkauwen doen ze het niet! Ze hebben maar een maag en zijn dus geen herkauwers.